dinsdag 23 februari 2016

Afval scheiden

Afval scheiden is bij ons thuis eigenlijk nooit een ding geweest. Toen ik het ouderlijk huis verliet ging ik met Vriendje in een flat wonen. Daar hadden we alleen maar een grote restafvalcontainer voor de deur, waar heel de flat z'n afval in kwijt kon. Dus toen ging alle afval gewoon lekker bij elkaar in een grijze zak.

Toen we later naar een rijtjeshuis verhuisde, hadden we het eerste jaar nog wel een container in de tuin. Omdat we gewend waren alles bij elkaar te doen, bleven we dat nu ook doen. De container zat best wel vol, maar met een beetje proppen was het wel te doen. We hadden wel een container voor gft afval, maar die gebruikten we dus niet.
Na dat eerste jaar kwam er een ondergrondse container voor restafval. Daar konden we weer onbeperkt onze grijze zakken in kwijt. Dus nog steeds geen rede om afval te scheiden of te minderen.

Inmiddels zijn we weer verhuisd. In dit huis hebben we drie containers in de tuin: restafval, gft en een papierbak.
De groene bak gebruiken we nog steeds niet veel. Soms hebben we wat snoeiafval, en in de herfst een lading bladeren. Maar verder gaat alles in de grijze bak. Ik doe nog wel een poging om papier te scheiden, maar als de bak vol zit duurt het meestal een maand of drie voor ik hem op de ophaaldag aan de straat zet. Dat vergeet ik steeds.

Maar op de een of andere manier zit de grijze bak de laatste tijd vol. Propvol!
Met nog twee dagen te gaan tot de ophaaldag kan de klep al niet meer dicht. En staan er twee zakken naast.
Produceren we dan nu ineens zoveel extra afval? Ja. Een volle zak per week er bij. Namelijk de bodembedekking van het konijnenhok. Twee zakken extra per ophaalperiode, dat scheelt nogal. Wat volgens mij passen er maar een zak of 6 in. Meer dan de helft wordt al opgeslokt door de huisdieren, want ook de kattenbak produceert een zak per week.

Hoe lossen we dit op? Om nou elke week stiekem een zak bij de buren er in te gooien, vind ik een beetje asociaal. Dus de enige andere optie is minder afval in de grijze bak doen.
Dan kan je heel ingewikkeld gaan doen, zoals je eetpatroon omgooien of biologisch afbreekbare kattenbakkorrels te gaan kopen.

Maar de simpele oplossing is natuurlijk je afval scheiden.

Vanaf vandaag ga ik dus afval scheiden. Niet meer alles klakkeloos bij het restafval.
Vanaf nu ga ik álle papier scheiden. Alleen jammer dat die container nu al best vol zit, en het nog drie weken duurt voor hij weer opgehaald wordt.
Vanaf nu ga ik ook PMD in een aparte zak doen. Want die container staat maar een straat verderop. Dat kleine loopje kan ik best maken.
Vanaf nu gaat ook glas niet meer in de grijze zak. Want de glasbak staat bij de supermarkt waar ik drie keer per week kom.

Dat is de komende maand mijn uitdaging. Zoveel mogelijk afval gescheiden in gaan zamelen. En dan krijgen jullie volgende maand een update blogje over het effect hiervan op mijn containers.


Scheiden jullie ook je afval? Hoe voorkom je dat je huis een millieustraat wordt met al die verschillende verzamelbakken/zakken?

2 opmerkingen:

  1. o ja, we scheiden heel veel afval! Papier, gft, PMD, luiers, blik (gaat naar m'n ouders), doppen (voor school) en dan nog de batterijen e.d. Zo houden we ongeveer 30 liter afval per MAAND over.

    Omdat onze stoep nogal klein is hebben we maar één kliko staan. De rest brengen we zelf weg. Soms is het gewoon wat omdenken. Op woensdag neem ik bijv. de pmd - zak mee naar school. Zo'n 25 meter bij ons huis vandaan kan ik 'm op de grote hoop gooien bij de andere plastic zakken. Dat gaat dus zo: ik fiets met de zak in m'n hand langs de berg en laat 'm bij de berg los. Ik let wel op dat 'ie goed terecht komt maar meestal kan ik zo doorfietsen ;-)

    Tip: de bodembedekking van het konijnenhok mag sowieso in de gft bak! Dat scheelt alweer ;-). Succes met je uitdaging!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed dat je afval gaat scheiden. Wij doe het thuis redelijk trouw, ik de keuken staat een rest en plastic prullenbak en in de gang papier en glas.

    BeantwoordenVerwijderen