zaterdag 26 december 2015

Supermarkten open met kerst?

Het is de laatste jaren een trend. Steeds meer supermarkten openen hun deuren met kerst. Andere winkels zijn al langer open met kerst, denk maar eens aan de files bij de Ikea elke jaar. Maar voor supermarkten is het relatief nieuw.
Landelijk gezien waren er dit jaar ruim 2000 winkels waar je vandaag terecht kon voor je 'nodige' boodschapjes. Maar ook gisteren was er genoeg mogelijkheid om te halen wat je vergeten was.

Maar wat vinden we hier eigenlijk van? Op AD.nl las ik (hier) dat bijna de helft van de Nederlanders het eigenlijk onnodig vind dat supermarkten open zijn tijdens de feestdagen.

Dit merk ik in mijn omgeving ook. Gisteren tijdens het bezoek aan mijn grootouders is dit onderwerp ook ter sprake gekomen. Mijn eigen opa had er een zeer sterke mening over: allemaal onzin! De winkels moeten gewoon dicht blijven. Je boodschappen kun je best van tevoren halen, de winkels zijn al zoveel open tegenwoordig. En de winkelmedewerkers willen ook graag kerst vieren.
Zijn mening werd door het merendeel van de aanwezigen gedeeld.

Toch is het op deze dagen redelijk druk in de supermarkt. Ze zouden niet open gaan als er geen winst gemaakt kon worden.
Juist omdat het zo gemakkelijk is dat de winkels open zijn, maken de mensen er gebruik van. Want ook dat is helemaal van nu. Alles wat men hebben wil moet continu beschikbaar zijn. Mensen zijn geloof ik niet meer gewend om vooruit te denken of te moeten wachten op iets...

Sinds kort werk ik zelf ook in een supermarkt. Dus wat vind ik eigenlijk zelf van deze ontwikkeling?
Ik heb er een heel dubbel gevoel bij. 'Mijn' supermarkt is nog ouderwets dicht geweest deze dagen. Ik was dus vrij. En ik denk dat ik er ongelofelijk van gebaald had als ik wel had moeten werken met kerst. Het zijn voor mijn gevoel nog steeds feestdagen die vrij horen te zijn... Verwend misschien...
Maar aan de andere kant; ook ik was vandaag in de supermarkt te vinden. Nog wat vergeten boodschapjes inderdaad. Waar ik waarschijnlijk ook wel zonder had gekund als er niets open was.


Wat vind jij ervan dat de winkels open zijn met kerst?

1 opmerking: