maandag 31 augustus 2015

Bespaarmodus: Aan

Ik denk dat iedereen het wel herkent: In de vakantie geef je meer geld uit als normaal. Je bent meer thuis, je hebt meer tijd. Tijd om uitstapjes te maken, tijd om leuke dingen te doen, of juist tijd om te klussen in huis of tuin. En al die dingen kosten geld, zelfs vaak meer geld dan gepland.

Zo ook hier op nr 16. Het geld vliegt er uit, zonder dat ik echt doorheb waar het heen gaat. Daarom vond ik het wel eens tijd worden voor een no-buy-maand. Mijn eerste ooit, dus ik weet niet goed wat ik moet verwachten.

De regels:

- De maand loopt van 1 t/m 30 september.
- Alleen boodschappen en benzine vallen buiten de no-buy categorie.
- Ik heb twee verjaardagen deze maand. Daarvoor mág een cadeautje gekocht worden, maar liever niet.
- Wil ik toch andere extra uitgaven doen, dan moet ik daar eerst geld voor verdienen.
- Alle geld dat ik deze maand extra verdien (bijvoorbeeld door Mp verkoop of extra werk) gaat in de spaarpot of spaarrekening.

Het doel:

Het doel is natuurlijk om zo min mogelijk geld uit te geven, en zo dus wat beter uit te komen met het geld. Ik wil me weer meer bewust worden waar we geld aan uitgeven, en zo mijn geld-valkuilen te ontdekken.

Gaat het lukken?

Natuurlijk ga ik keihard mijn best doen. Maar ik hoef niet te verwachten dat Vriendje meedoet. Ik heb het niet met hem overlegd, maar hij vind dit soort dingen zoiezo meestal onzin. Dus dat maakt het wel een tikkie moeilijker.
Bovendien zit ik, terwijl ik dit stukje typ, al manieren te verzinnen om vals te spelen. Welke dingen ik vandaag nog kan kopen die ik komende maand 'nodig' heb bijvoorbeeld.

Kortom, ik maak het mezelf weer lekker moeilijk. Ook omdat morgen de meditatiechallenge start, en daarna ook nog de intuitie challenge. Toch wil ik het weer proberen, omdat ik denk dat deze dingen elkaar niet in de weg zullen zitten. Of ben ik toch gewoon hardleers?


Hebben jullie nog tips voor mijn eerste no-buy avontuur?


spaarvarken

1 opmerking:

 1. Een tikkeltje hardleers wel :-)
  Maar wees ook niet te hard voor jezelf. Je zoekt naar manieren die beter bij je passen.
  Hier gaat vanaf nu ook de hand op de knip. Het geld is ook hier er uit gevlogen in de vakantie. En als eenmaal het hek van de dam is....
  Mijn tip / tactiek is : uitstellen.
  Wacht een dag of een paar dagen met die aankoop (bijvoorbeeld een kinderbeker die lek is. Da's best nodig immers). Toch is me opgevallen dat er zich in de loop der dagen een gratis of goedkoper alternatief aandient. En meestal blijkt dat wat je dacht 'nodig' te hebben, je heel goed zonder kunt.
  Succes!
  Enne...als je vriend ziet wat het effect is, volgt hij vanzelf. Ook al kan het een hele tijd duren.

  BeantwoordenVerwijderen