zaterdag 13 juni 2015

Verkeerde zuinigheid

In de woorden van Vriendje X: ik ben gewoon een krent. Zodra het enigszins kan koop ik van iets de goedkoopste optie, of nog liever koop ik niets. En dat pakt helaas nog wel een verkeerd uit:

Aquarium:
We kochten onlangs een aquarium beginnersset voor een paar tientjes. Compleet, dachten we. Bij navraag bij de verkoopster: er moest nog grind bij, en plantenvoeding. En natuurlijk plantjes. En als je tropische vissen wilde moet er ook nog een verwarmingselement bij. Bij thuiskomst bleek dat de filterpomp ontzettend lawaaiig was. Dus een nieuwe, stillere gekocht. Die net zoveel kostte als de beginsset. Na een paar dagen werd de bak vies, logisch. Dus ook nog een ramen-reiniger en een aquariumstofzuigertje gekocht. De goedkoopste natuurlijk. En ja hoor, ook hier geld: dat goedkope ding werkt niet echt prettig. Misschien binnenkort toch maar een betere halen.
We hadden ons beter moeten laten adviseren. Losse artikelen kopen had in dit geval beter geweest dat een 'complete' set.

Klussen:
Tijdens de verhuizing hadden we verf nodig. Ik werd naar de bouwmarkt gestuurd, en kocht naar mijn gewoonte de goedkoopste witte verf die ik kon vinden. En wat goedkope kwastjes erbij.
De kwasten vielen natuurlijk al snel uit. En haartjes op je pas geverfde kozijnen ziet er toch niet zo mooi uit.
En die verf? Na drie lagen was het nog steeds niet goed dekkend. Terug naar de bouwmarkt voor uitleg en advies. Wat blijkt? De verf die ik gekocht had, wordt door medewerkers als extreem slecht beschouwd, en nooit verkocht. Met een iets duurder merk is er veel beter resultaat. Dus nieuwe verf gekocht, en duurder uit dat nodig was.

De kat:
In augustus vorig jaar werd onze kat ernstig ziek. Er waren een paar operaties nodig voordat hij weer beter was. En hij moest op een speciaal dieet. Alleen medicinaal voer en verder niets. Ik weet niet op je ooit een huisdier medisch voer hebt moeten geven, maar dat is gewoon ontzettend duur. Voor 5 kg brokjes en 24 blikjes natvoer betaald je €130,- Natuurlijk koop je het, want ander heb je binnenkort geen huisdier meer.
Na een aantal maanden moesten we laten controleren of het voer geholpen had, zodat de kat over kon stappen naar een minder streng dieet. Maar dat testen kwam er steeds niet van.
Op een gegeven moment was het natvoer op, en had ik geen tijd om nieuwe te halen bij de arts. Dus maar gewone  uit de supermarkt gehaald. En tja, uit luiheid daar een aantal maanden mee doorgegaan. Droogvoer van de arts, natvoer uit de supermarkt.
Deze week besloot ik toch om maar eens te laten testen of de kat misschien over kon op een ander, milder type voer. En dat had ik dus beter eerder kunnen doen. Het was gewoon niet goed genoeg, en er werd met klem geadviseerd om hem direct weer aan het strenge dieet te houden.
Weer verkeerde zuinigheid: als hij al die maanden wel op streng dieet was geweest, dan had het nu misschien wel goed genoeg geweest om milder voer te nemen.

Moraal van het verhaal:
Als je ergens geen verstand van hebt, vraag dan advies aan een deskundige. Probeer het niet zelf te verzinnen. In eerste instantie zal het duurder zijn, maar op de langere termijn bespaard het je geld.


Ben jij wel eens duurder uit geweest doordat je voor de goedkoopste optie koos?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten