vrijdag 29 mei 2015

Tweedehands wasmachine

Aan het begin van de week stond ineens de keuken blank: wasmachine kapot.
Nu was het voor ons niet direct mogelijk om een dure nieuwe wasmachine aan te schaffen. Maar er moet toch gewassen worden in een gezin van 4. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een tweedehands.


Waarom tweedehands:
Er zijn verschillende redenen om voor tweedehands te kiezen. De belangrijkste is toch wel de prijs. Prijzen voor een tweedehands wasmachine variĆ«ren van €50 tot €300, terwijl je voor een nieuwe toch als snel minimaal €400 kwijt bent.
Een tweede rede is milieu-bewustheid. Als je kiest voor een gebruikte machine, hoeven er geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden.


Is er veel aanbod?
Op elke tweedehandssite komen dagelijks nieuwe advertenties bij voor gebruikte wasmachines. Ben je op zoek naar een speciaal merk of model, dan kun je hier vast je slag slaan.
Ook bij vrijwel elke kringloopwinkel kun je ze vinden. De prijzen zijn hier laag, maar het aanbod beperkt.
En dan zijn er ook nog de handelaren die gespecialiseerd zijn in tweedehands witgoed. Dit is booming business op het moment, dus ze zijn overal in het land te vinden. Google is je beste vriend om zo'n handelaar te vinden. Vaak zijn ze gevestigd op een industrie terrein, en hebben ze een kleine loods waar hun apparaten staan. Het voordeel van zo'n handelaar ten opzichte van marktplaats of kringloop: de wasmachines worden technisch nagekeken voordat ze in de verkoop gaan, en vaak krijg je er ook nog een aantal maanden garantie op.


Tips om te kiezen
 Er zijn diverse kooptips voor het aanschaffen van een gebruikte wasmachine. Bekijk hieronder een aantal tips:

1) Koop, als het even kan, een wasmachine die niet ouder dan 5 jaar is. Na 5 jaar is de kans groter dat er kosten op gaan treden aan de wasmachine, met name bij de wat goedkopere merken.
2) Koop een goed merk! Omdat de tweedehands wasmachine al een tijdje draait, moet u een kwalitatieve wasmachine kopen waar u nog veel plezier aan kunt beleven zonder kosten.
3) Koop een 2e hands wasmachine dicht bij u in de buurt. Als u bijvoorbeeld in Limburg woont, zorg er dan voor dat u een adres vindt wat vlak in de buurt is. Een wasmachine vervoeren is namelijk niet erg gemakkelijk.
4) Heeft u geen aanhangwagen of grote auto, zoek dan een aanbieder die de wasmachine bij u thuis kan brengen. Of vraag hulp aan een vriend of familielid voor het vervoer.
5) Vraag zoveel mogelijk informatie over de machine. Hoe oud is de machine, is hij vaak gebruikt, zijn er problemen mee geweest, waarom wordt hij verkocht? Allemaal dingen die van belang zijn om een goede keus te kunnen maken.
6) Ding af! Op marktplaatsen waar de wasmachines verkocht worden is het heel normaal als je niet de vraagprijs betaald.


Onderhoud
Als je gekozen hebt voor een tweedehands wasmachine, is goed onderhoud extra belangrijk. Je machine heeft er natuurlijk al een flink aantal draaiuren opzitten. Hier wat tips:

1) Controleer altijd of er niets in de zakken van kleding is achtergebleven voor u het in de machine stopt.
2) Gebruik voor beugelbeha's, slipjes, sokken en ander klein grut een waszakje.
3) Maak de wasmiddellade van tijd tot tijd helemaal schoon. Haal hem er ook uit
4) Controleer de trommel regelmatig op roestplekken. Deze kunt u verwijderen met speciale roest verwijderaars.
5) Controleer de rubberen ring rond de deur en vulopening regelmatig op beschadigen en voorwerpen die zijn blijven hangen.
6) Controleer de afvoerfilter op achtergebleven voorwerpen en reinig het pluizenfilter.
7) Als de watertoevoer niet meer soepel verloopt, haal dan de toevoerslang er vanaf en spoel hem grondig door.
8) Vul altijd tot maximaal 75% van de trommel om overbelasting te voorkomen.
9) Gebruik niet teveel wasmiddel. Van meer wasmiddel wordt uw was niet schoner, en blijven er resten achter in de machine.
10) Was niet meer dan twee ladingen direct achter elkaar. Laat daarna uw machine minimaal een uur 'rusten'.
11) Draai ongeveer 1 keer per maand een 90 graden programma. Het liefst zonder wasgoed, en met was soda in de trommel. Dit voorkomt schimmel en wasluis in de trommel.


Eigen keus
Zelf zijn wij op aanraden van mijn schoonvader gaan kijken bij Stef Witgoed in Barendrecht. Deels omdat we eigenlijk geen tijd hadden om op marktplaats te zoeken naar een goede machine, en deels omdat deze handelaar als eerlijk en betrouwbaar bekend staat.
Hier hebben wij uit het grote aanbod gekozen voor een LG wasmachine en een Zanussi droger. Voor deze twee samen betaalden we €370,-. Koopje, toch? :-)Zou jij ook overwegen om een tweedehands wasmachine te kopen? Waarom wel/niet?

1 opmerking:

  1. Wij hebben nog nooit een tweedehands apparaat gekocht wel gekregen een droger
    die nog 7 jaar mee is gegaan, de wasmachine begaf het vorig jaar, heb wel rondgekeken voor een 2e hands maar toch niet aan gedurfd we hadden ook geld voor een nieuwe dat scheelt natuurlijk, kennissen hebben vorig jaar een wasmachine en droger bij dezelfde als jullie in b drecht gekocht. over de wasmachine was ze niet tevreden, die bleek uiteindelijk ook niet op te warmen maar alleen koud te wassen, maar geen probleem, ze konden gewoon omruilen. nu gaat het goed geloof ik. Jullie ook succes met je nieuwe machines heerlijk als alles goed werkt! Gr. Anne

    BeantwoordenVerwijderen