dinsdag 12 mei 2015

Aspartaam

Aspartaam is een chemische zoetstof. En in mijn ogen is het een van de slechtste toevoegingen in ons eten en drinken. Waarom? Klik hier voor meer info over de negatieve effecten het stofje. En hier is de Wikipedia pagina ervan, met objectieve informatie.

Ik doe al een tijdje mijn best om er niks van binnen te krijgen. Ik drink geen light frisdranken. Geen dranken met 0 calorieren, ook al staat daar geen light op. Producten met 0%vet vermijd ik ook. Want bij mijn weten zijn dat de enige producten waar aspartaam in zit. Als vervanging van gewone suiker.

Maar het blijkt dus dat ik dat totaal verkeerd heb gedacht. Ik had dit weekend een klant aan mijn tafeltje. Die vroeg of er zoetstof in mijn product zat, want ze was allergisch voor aspartaam en mocht dit absoluut niet binnen krijgen. Ik reageerde op een voor mij logische wijze: dit is geen light er zit geen chemische zoetstof in.
De dame in kwestie vertelde mij vervolgens dat aspartaam echt niet alleen in light zit. Ook in goedkopere merken frisdranken en limonades zit het, omdat het goedkoper is dan gewone suiker. Ook in verschillende salades en zuivelproducten (toetjes) kun je het vinden, waar je het totaal niet verwacht. Zo vertelde de vrouw dat ze eens doodziek was geworden doordat ze een, in haar ogen, onschuldige huzarensalade had gegeten. Die dus bij nader onderzoek ook aspartaam bevatte.

Ik schrok van het verhaal van de vrouw. Want ik gebruik thuis altijd de goedkoopste merken van álles. Frisdrank, siroop, koekjes, zuivel, noem maar op. En ik niet alleen, mijn kinderen ook. Ik geef ze namelijk liever dranken met suiker dan dranken met zoetstof.

Eenmaal thuis ben ik dus eens de koelkast ingedoken. En ja hoor, ook ik heb gewoon aspartaam in de koelkast. In de cola, de sinas en de limonadesiroop vond ik het. Allemaal dingen die ik en de kinderen regelmatig drinken. Hier schrok ik echt van.
Ik heb het nu in huis, en weggooien vind ik zonde. Deze flessen gaan nog op. Maar als er weer nieuwe gekocht worden, ga ik ingrediënten lezen. Er zijn limonadesiropen zonder zoetstof, dat weet ik al. Die zijn alleen wel duurder dan het merk dat ik nu gebruik. En als ik geen cola of sinas kan vinden zonder aspartaam, dan mogen mijn kinderen gewoon geen frisdrank meer. Dan zoek ik wel wat anders voor ze. Lekkere sinaasappelsap bijvoorbeeld. Veel suiker, maar geen chemische ingrediënten.

Zelf stop ik helemaal met siroop, sinas en cola te drinken zodra de voorraad op is. Ik heb al jaren last van een laag energie niveau, en dit is een goede aanleiding om eens te testen of dat door het gebruik van suiker en aspartaam komt. Water, thee en vruchtensappen. Dat is genoeg voor mij.


Wat vind je, overdrijf ik met mijn reactie op aspartaam? Of klinkt het allemaal heel logisch?

1 opmerking:

  1. Lastig idd, kijk er ook altijd naar, heb de limonade gecheckt en ja hoor ook aspartaam, de cola van de lidl denk ik niet, daar staat dit op
    water, suiker, koolzuur, kleurstof sulfiet-ammoniakkaramel (is denk ik ook niet goed) voedingszuur Fosforzuur aroma; Cafeine, natuurlijk aroma
    Gr. Anne

    BeantwoordenVerwijderen