vrijdag 3 april 2015

KonMari project 1en verkoopchallenge

Eerder deze week blogde ik al over Marie Kondo en haar 'geweldige' boek. Het inspireerde me om eindelijk eens de zooi aan te gaan pakken.
Maar zoals altijd bleef ik nog wel een beetje skeptisch over haar methode. Ik ging het wel proberen, maar of het echt zou werken?

Mijn eerste project (na het dagelijkse huishouden) was zoals aanbevolen: mijn kledingkast. Gevalletje 'gooi-het-er-maar-in' . Als er al eens iets opgevouwen werd, was dat binnen een dag niet meer te zien. Een grote onoverzichtelijke berg dus.

Voor wie Marie Kondo's boek niet gelezen heeft: Het is dus de bedoeling dat je van een bepaalde groep spullen (kleding als eerste) alles bij elkaar op een hoop gooit. Van uit je hele huis, alle kasten, de zolder weetikhet. Ál je kleding bij elkaar.
En dan ga je uitzoeken. Een voor een pak je de spullen op, en dan vraag je aan jezelf  "Word ik hier blij van?' Is het antwoord ja, dan mag het blijven. Is het antwoord nee, dan gaat het onverbiddelijk weg. Op deze manier zouden de meeste mensen minstens 1/3 van hun spullen weg doen, waarschijnlijk nog veel meer.
De spullen die je overhoud geef je daarna hun vaste plek. Voor kleding heeft ze ook een speciale manier van opvouwen bedacht, zodat het lekker overzichtelijk is. Een regel is bijvoorbeeld dat je geen horizontale stapels mag maken. En sokken hoor je op te vouwen.

Vooral bij dat laatste dacht ik 'Welke gek vouwt nu z'n sokken op'  Nou, deze gek dus.

Het was een projectje van een paar uur. Maar het resultaat is geweldig en smaakt naar meer. Ik heb gewoon alleen nog maar echt leuke dingen in mn kast, die ik daadwerkelijk draag. Bijna drie volle vuilniszakken kunnen naar de recylcing, en nog een tas voor de verkoop. Dat lucht lekker op!
Voor de probeer ging ik alles dus ook op haar manier opvouwen, zelfs mijn sokken. Want toen ik eenmaal bezig was, merkte ik: dit voelt goed. En het ziet er ook geweldig uit in de kast. Zo overzichtelijk is het nog nooit geweest.


De voor-stapel. Alles uit de kast :-)


En het resultaat. Zo netjes is het nog nooit geweest. En mn nachtkastje met ondergoed en sokken ziet er net zo uit.


Deze stapel gaat de kledingcontainer is. Ouwe meuk ;-) Opgeruimd staat netjes.


En de spullen voor de verkoop? Bij Samen Besparen las ik over haar verkoop challenge.
De challenge werkt als volgt;
* Elke week plaats ik in ieder geval 1 advertentie op marktplaats. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar alles wat weg is, is dan maar weg. Meer advertenties mogen natuurlijk altijd.
* Als dingen niet verkocht worden, kies ik er een mooie bestemming voor... de kringloopwinkel, weggeven of weggooien in het uiterste geval.
* Ik zal mijn marktplaats winkeltje binnenkort even spammen op mijn blog, misschien kun jij nog iets van onze spullen gebruiken ;)
* Elke week geef ik een update over de gang van zaken.

Met Marie Kondo aan mijn zijde moet 1 item per week wel te doen zijn. Dus ik doe mee!

Dankzij KonMari en Samen Besparen: meer ruimte in mn huis, en een beetje meer geld in mn portomonee. Ik zeg Win-Win!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten