maandag 16 maart 2015

Cadeautjes geven

Een van de redenen dat wij chronisch geldgebrek hebben, is waarschijnlijk ons losse cadeau budget. Dat bestaat eigenlijk gewoon niet, zeg maar.
Ter verduidelijking: we hebben geen vastgesteld bedrag per verjaardag, zelfs niet per maand ofzo. En we plannen niets qua cadeautjes kopen. Zo een of twee dagen van tevoren gaan we eens naar de winkel om iets te halen.

Dit gedrag resulteert in het volgende lijstje onlangs gekochte cadeau's:
- €16,99 voor een bloemstuk voor mn oma. Gekocht onderweg bij een benzinestation, omdat ik eerder die dag een bloemetje bij de AH 'te duur' vond.
- €18,- voor een dagje uit voor mn vader. Die pas in april jarig is, maar het cadeau is al gekocht.
- €25,- voor drie pakken luiers voor mn zwager. Voor z'n (toen nog) ongeboren kind. En voor zichzelf kreeg hij nog een bedrag contanten (20 euro als ik me goed herinner).
- €10,- voor een blokkercadeaubon voor de moeder van de beste vriend van mijn vriend (volg je 'um?). Ze wilde iets van een specifiek servies, wat niet te krijgen is bij de blokker in ons dorp. Dan maar een bon.

En het verjaardagscadeau voor m'n zoontje? Daar zal ik even eerlijk over zijn. Wij willen onze kinderen graag verwennen met dure cadeau's op hun verjaardag. En dat was deze week niet mogelijk qua budget. Dus het cadeau is niet te laat, zoals ik eerder vertelde. We hebben gewoon nog niks gekocht. (en ja, dat vind ik eigenlijk verschrikkelijk!)

We geven veel te veel uit aan cadeautjes naar mijn zin. 70 euro voor vier verjaardagen? De kinderen verwennen is onze keuze. Maar bijna 20 euro voor een bloemstuk? Dat is toch eigenlijk van de gekke. Zo'n zelfde bloemstuk kost bij de bloemist de helft!

Vanmiddag ga ik weer eens de inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten. (Daarover morgen meer)  Als het goed is krijg ik vanmiddag ook mijn salaris binnen. Dus dan kan ik ook wat budgetten gaan plannen voor komende maand. Deze keer ga ik er ook een stukje cadeau budget aan toevoegen. Ik denk aan maximaal €20 eigenlijk. Of is dat niet realistisch?

Werken jullie met een budget voor cadeautjes? Of misschien wel met een voorraad van cadeau's? Wat is een handig systeem hiervoor?3 opmerkingen:

 1. Hallo Wendy,

  Ik zag dat je volger bij mij was geworden en ging eens bij je buurten. Je bent van alle markten thuis zo te zien, ik kom graag vaker bij je lezen.

  Ik herken veel van het proces dat jij beschrijft. Het consuminderen, bezuinigen, budgetteren, opruimen, huishouden. Ik heb het ook allemaal doorlopen en ben er nog steeds in aan het leren.
  Een paar woorden ter bemoediging: je ziet al waar de knelpunten liggen, het is niet alleen het geldtekort komen, maar vooral de mentale onrust die het geeft. Dat is een mooi uitgangspunt. Ik wilde ook naar een punt toe dat ik niet steeds met het geld bezig was, maar wel relatief onbezorgd kon leven.
  De was: dat is altijd een punt dat veel gespreksstof geeft. Heel veel werkwijzen hierin. Ik heb daarin ook al veel manieren gehad. Nu probeer ik elke avond nadat ik de kinderen op bed gebracht heb een half uurtje was te vouwen. Dat is toch vaak het moment waarop de kinderen mij nog wel een paar keer roepen voordat ze echt gaan slapen. Ook was ik nu om de dag, en niet meer alleen in het weekend. Beter te behappen. Maar ook ik heb nu achterstand, ben bezig geweest met een kamerwissel dus prioriteit elders.
  Je cadeaubudget is voor mij nu ook actueel. Mijn dochters (6 jr) worden steeds vaker voor een feestje gevraagd....veel cadeautjes kopen dus. Dat loopt soms best in de papieren. Ik denk er nu over om een cadeaukast te maken. Hiervoor koop ik spullen die in de aanbieding zijn en ik wil proberen meer zelf te maken. Ook voor volwassenen. Een budget heb ik nog niet, het gaat nu af van het potje 'onvoorzien'.

  Keep up the good work! Ook al duurt het een paar jaar, je zult zien dat er schot in komt.

  Groet
  Anita
  (Anita's dagboek)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben geen budget maar het is voor mij heel erg herkenbaar. Ik vind het leuk om anderen te verrassen en als ik iets leuks zie koop ik het dan ook. Maar het kan inderdaad bij ons ook wel wat minder. Ik ga er eens goed over nadenken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij geven altijd rond de tien euro of voor hele naaste familie twintig euro. Ik probeer hiervoor echt een leuk cadeau te vinden wat bij de persoon past. Of zelf een cadeaupakket te maken. Heb er een paar jaar geleden al eens een stukje over geschreven op mijn blog. En mijn kinderen krijgen geen hele dure cadeaus ik stort liever geld op hun spaarrekening dan veel geld te spenderen aan plastic. Koop ook regelmatig iets tweedehands en t geld dat ik bespaar stort ik op hun spaarrekening. Mijn oudste dochter is nu acht en heeft ongeveer 500 euro per jaar gespaard. Daarnaast heeft ze toen ze zeven was zelf een iPad bij elkaar gespaard, ze heeft al haar verjaardagsgeld en geld voor het afzwemmen en haar rapport bij elkaar gedaan. Persoonlijk vind ik dat als je een cadeau geeft of krijgt er niet gekeken moet worden naar het bedrag maar meer naar de moeite die iemand erin heeft gestoken om een passend cadeau bij je te vinden. Ik probeer mijn kinderen te kunnen leren bewust met hun geld om te gaan zodat ze het later makkelijk hebben in het leven. Mijn acht jarige probeert nu al om klusjes bij me te doen tegen betaling, ze wil ook weinig tot niets van haar geld uitgeven. Reclame op tv ik heb haar geleerd dat dat is om het geld uit je portemonnee te trekken toen ze een jaar of vijf was. Toen ze zeven was wilde ze echt perse een Digibird een vogeltje dat zingt als je fluit. Ze was er weken mee bezig en ook mijn vraag waar is reclame voor bedoeld hielp niet. Ik besloot het vogeltje samen met haar te kopen dus haar portemonnee mee en zelf laten betalen. Toen ze er na twee weken al niet meer naar omkeek heb ik haar bij me geroepen en haar gevraagd wat ze er nu van vond. Ze snapte heel goed dat t geld weg was en dat ze er eigenlijk troep voor had gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen