dinsdag 24 februari 2015

Overal spullen - nieuw plan

Een maand geleden maakte ik een plan. Een nogal ambitieus plan. In ongeveer 6 weken tijd wilde ik het grootste deel van de overbodige spullen opgeruimd hebben. Een plekje geven, verkopen, weggeven of weggooien. Het maakte niet uit, als het huis maar netjes was.
Ik vroeg me toen al af of het wel haalbaar was. 6 weken is een strak schema voor zo'n grote operatie.


Waarschijnlijk ga ik het niet halen inderdaad. Met 4 van de 6 weken verstreken heb ik nog bijna geen voorruitgang geboekt. Een enkel dingetje in de vuilnisbak misschien, maar geen grootscheepse opruiming.


Wat ging er mis?


O, vanalles eigenlijk. Zoals gebruikelijk mijn energie niveau en uitstelgedrag. Ik zit liever achter de computer dan dat ik een klusje aanpak. Slecht slecht slecht.
Verder was mn vriend het er niet mee eens dat ik op een rommelmarkt ging staan. Besteed je energie liever om het 'normale' huishouden bij te blijven houden zei hij. Daar was ik het wel mee eens. Waarom zou ik spullen uit gaan zoeken als de afwas van twee dagen nog op het aanrecht staat.
Dat ik niet de rommelmarkt zou doen was al vrij snel besloten. Ongeveer een week nadat ik het plan bedacht had. Vanaf dat moment was mijn motivatie om op te ruimen dus al een heel stuk minder. Want ik had niet echt een doel meer.


Mijn vader is wel komen klussen. Ongeveer de helft van de zolder heeft nu een vloer. Toen waren de (gratis) planken op. Nu duurt het weer een paar weken voordat er weer planken geregeld kunnen worden. Dan kan hij pas weer verder met de rest van de zolder en de kasten.
Maar een groot gedeelte van de zolder kan al wel gebruikt worden. Nu nog een energie vinden om 100 keer die smalle vlisotrap op en neer te gaan en er dingen neer te zetten.


Omdat ik op de een of andere manier grote moeite heb met het normale huishouden, blijft het ook niet cosmetisch netjes. Het voelt wel alsof het zodra ik opruim er binnen vijf minuten weer nieuwe zooi ontstaat. Een volledig lege eettafel kan binnen een dag weer onbruikbaar zijn door de hoeveelheid spullen die er op 'gedumpt' wordt.  En dus ga ik eerst weer bezig met netjes maken, waardoor ik geen zin meer heb een in opruimklus.


Ik heb wel een paar dingetjes op Marktplaats staan, maar niet zoveel als ik had gehoopt. Een paar biedingen, maar nog niks verkocht. Jammer, maar helaas. Eigen schuld dikke bult?


Dus. nieuw plan maken! Want de zooi moet nog steeds weg weg weg.
Wat is het plan? Elke dag een klein beetje. Een heel piepklein beetje. Wat dingetjes op marktplaats zetten, een zak afval in de container of iets weggeven via facebook. Maakt niet uit wat, als het maar 1 dingetje is. Vele kleine beetjes maken ook een grote, toch?


Dat ik zo treuzel met de taken in huis, houd wel in dat huis en tuin planning straks door elkaar gaan lopen. Want ik wil eind maart echt gaan beginnen met de tuin. Maart/april is tuinseizoen, en ik ga niet nog een heel jaar tegen die woesternij aankijken.
Maar ook hier geldt: kleine beetjes tegelijk. En dat is mijn grootste valkuil. Ik wil vanalles. Zit vol met woeste plannen. Maar geen tijd, geen energie, geen geld en (heel slecht) geen zin om het uit te voeren.


Nieuw plan, nieuwe mantra;
kleine beetjes, rustig aan, stapje voor stapje


Iemand nog iets motiverends te zeggen en mij een virtuele schop onder de kont te geven?
Liefs Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten